21 august 2014

Alma cel varstnic, p. 1

Citeste aici partea 2, 3 si 4

In ultimele zile am studiat mult despre viata lui Alma cel varstnic. Avem mai multe informatie despre fiul sau, dar si viata lui este foarte interesant si plin de invataturi.

In primul rand, cine a fost Alma? A fost o surpriza pentru mine cand am inteles ca nu a fost profet--zic "profet" cum intelegem noi deobicei. Pentru noi, cuvantul "profet" inseamna persoana care are cel mai mare pozitie in religie noastre. Cel mai mare chemare, care avea Alma, a fost episcop, sau poate ceva asemenator cu presedinte al tarusului. Totusi, el a primit cea mai mare binecuvantarea care Dumnezeu poate sa ne daie.

Ce putem invata din viata lui Alma? Si cum putem aplica in vietile noastre? Am inceput sa scriu gandurile mele acum o saptamana, dar astazi am realizat ca nu incape intru-n singur post. O sa scriu mai multe parti, si le postez cum pot.


Cine a fost Alma? A fost un "preot" in orasul lui Noe. A fost un om pacatos, care a facut multe lucruri abominabile (Mosia 23:9) si a suportat un rege lacom si nelegiuit.

Cum s-a pocait? Simplu: a auzit ce a invatat Abinadi, si a recunoscut "nedreptatea pe Abinadi o marturisise impotriva lor" (Mosia 17:2). E foarte usor sa aplicam cuvintele scripturilor la altii, dar cand intelegem ca este vorba de noi, si recunoastem nedreptatea noastre, este inceputul pocaintei.

In Mosia 12, citim despre dezbaterea intre Abinadi si preoti lui Noe. Preoti citeau niste versete din Isaia: "cat de frumoase sunt sus pe munte picioarele celui care aduce vesti bune..." (Mosia 12:20-24). Nu stim aproape nimic despre doctrina care au predat ei, dar opinia mea este ca preoti lui Noe au crezut ca scriptura aia este dovada ca ei sunt drepti, pentru ca au trait in pace si bogatie aparenta. Cand au pus intrebarea, ca "ce inseamna" (v. 20), au vrut sa zic, "vezi ca noi suntem drepti si binecuvantati?" Stim cum a raspuns Abinadi.

Alma s-a departat de fratii lui cand a recunoscut ca Abinadi are dreptate, si ca ei sunt cu adevarat nedrepti. S-a schimbat viata, a abandonat postul lui de langa regele Noe, a scris tot ce a invatat (Mosia 17:4), si a inceput sa impartaseasca marturie lui noua cu altii (Mosia 18:1).

Mai bine presupunem ca noi suntem culpabile de tot nedreptatea care este descrisa in scriptura, decat sa presupunem gresit, ca  scriptura ne justifica. Trebuie sa ducem la bun sfarsit propria noastra salvare cu frica si cutremurare inaintea Domnului (Mormon 9:27).

Ce a predat? 
Alma a fost foarte prudent cu predare: n-a vrut sa declara "mai mult sau mai putin" decat doctrina lui Hristos (3 Nefi 11:35-40). Le-a instruit pe preoti care le-a chemat sa repeta numai scripturile si cuvintele profetiilor (Mosia 18:19-20).
  • Invierea mortilor si mantuirea poporului care aveau sa se intampla prin puterea, prin suferintele si moartea lui Hristos, si prin invierea si inaltarea Lui la cer (Mosia 18:2)
  • Credinta, pocainta, si botezul (Mosia 18:7-14)
  • Legea consecrarii (Mosia 18:8-9, 21, 27-29)
  • Ziua de Sabat (Mosia 18:23, 25)
  • Prudenta fata de lideri (Mosia 18:24, 26; 23:10-15)
Este foarte interesant sa consideram ce nu este pe lista aici. Ce predam noi astazi, care nu este pe lista?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu